Geçtiğimiz yıllarda ABD seçimlerinde yaşanan ve Başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçim öncesi yeniden dile getirdiği Cambridge Analytica skandalı araştırılmaya başlandı. Özellikle seçim dönemi yaklaşırken vatandaşlar skandala karşı uyarıldı. Olaydan haberi olmayanlar ise bahisle ilgili araştırmalarına başladı. Peki Cambridge Analytica skandalı nedir? Cambridge Analytica Facebook olayı nedir? Cambridge Analytica skandalı ne zaman oldu? İşte merak ettiğiniz şey.
Cumhurbaşkanlığı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, seçmenleri Cambridge Analytica ve dark web konusunda uyardı.
Yaptığı açıklamada bahsettiği dark web ve Cambridge Analytica skandalı araştırılmaya başlandı. Son yıllarda Trump’ın ABD seçimlerinde patlak veren Cambridge Analytica skandalıyla ilgili araştırmalar hız kazandı.
Facebook-Cambridge Analytica Skandalı nedir?
2018 yılında 50 milyon Facebook kullanıcısının verilerinin hukuka aykırı olarak ifşa edilmesi sonucu patlak veren Cambridge Analytica skandalı, ABD seçimleri sırasında Donald Trump’a veri satışı ile duyulmuştu. 2014 yılında bilgi toplamaya başlayan ve 50 milyon Facebook kullanıcısının kişisel olarak tanımlanabilir bilgilerini toplayan Cambridge Analytica, bu bilgileri siyasetçiler adına seçmenlerin görüşlerini yönlendirmek için kullandı.
Şirketin çalışma prensibi ‘tüketicilerin, takipçilerin, seçmenlerin davranışlarını değiştirmek isteyenler’ idi. İş dünyası ve siyasi partilerin hizmetine giren şirket, fiilen veri analizi yaptığını belirtti. Usulsüz bir şekilde elde edilen verilere dahil olan kişi sayısı 90 milyonu buldu.
Skandalın patlak vermesi, 2018 yılında Donald Trump’ın ABD seçimleri sırasında izlenen politikaları ve İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkışı (Brexit) sırasında seçmen davranışlarını etkilemesiyle ortaya çıktı.
Skandal, İngiliz The Observer gazetesi tarafından gün ışığına çıkarıldı. Gazete, 2014 yılında 50 milyon Facebook kullanıcısının profillerinin İngiltere merkezli Global Science Research şirketi tarafından ele geçirildiğini bildirdi.
Cambridge Analytica Bilgi Skandalı
Veriler, kullanıcıların Facebook beğen düğmesine ne zaman tıkladığına dair kayıtları içeriyordu. Yaşanan olay sonucunda Facebook tüm halktan özür diledi. Bu durum sonucunda Facebook hisseleri de düştü. Mark Zuckerberg, ABD Kongresi’nde özür dilemek için bir konuşma yaptı. Şirkete 5 milyar dolar para cezası verdi. Cambridge Analytica şirketi bu olaylar sonucunda kapatıldı.